Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Coronacrisisplaatsing

Coronacrisisplaatsing

7 april 2020 om 09:30 door Hanneke 0 reacties

Het is donderdagavond 19.00 uur. De telefoon gaat en ik neem op. Cecile van de jeugdbescherming belt: “Ik ben op zoek naar een bed voor een kind voor vannacht. Heeft u een bed over?”

Ik schrik ervan. Natuurlijk heb ik een bed over. Ik heb wel vier bedden over sinds mijn kinderen het huis uit zijn. Daarbij heb ik vanavond niks aan de hand: in de coronacrisis zijn alle activiteiten gecanceld. Ik kan dus moeilijk zeggen dat ik niet beschikbaar ben. Maar we houden ons ook zo goed mogelijk aan de coronarichtlijnen. Hoe werkt social distancing en anderhalve meter afstand houden als er een nieuw pleegkind in huis komt?

Ik informeer naar de achtergrond van dit kind. Het is een jongen van negen jaar. Hij moet nog voor de nacht geplaatst worden. Bij voorkeur voor een wat langere periode, maar in eerste instantie voor vannacht. Er is totaal geen netwerk beschikbaar. Er schiet van alles door mijn hoofd en snel maak ik risico-inventarisatie die uiteraard over corona gaat. Zijn er klachten bij dit kind? Bij het gezin van herkomst misschien? En waar gaat dit kind dan morgen heen? Kan hij daar vanavond niet heen? Hoe gaan we anderhalve meter afstand houden? Moet ik morgen mijn hele huis soppen als het kind weer weg is?

Afgelopen week schoot het nog door mijn hoofd. Wat als ze bellen voor een bij-nacht-en-ontij-plaatsing in deze bijzondere tijd? En vlak daarna word ik gebeld voor een plaatsing. Samen met Cecile neem ik de risico’s door. Ik geef haar mijn suggesties voor plekken waar dit kind misschien beter naartoe kan vanavond. Maar helaas neemt geen instelling of gezinshuis, waar het kind eigenlijk beter naartoe zou kunnen, in deze coronatijd een kind op. Daarom zoekt de jeugdbescherming, ten einde raad, bij gewone pleeggezinnen met een groot hart naar een opvangplek. Aan de andere kant van de lijn hoor ik een diepe zucht: “Het is echt een drama om op dit moment een kind te plaatsen.” Ik voel het enorme dilemma waarin ze zit om mij te vragen opvang te bieden.

We besluiten beiden even te overleggen: Cecile voor meer informatie en ik met mijn partner. Ook hij staat niet te juichen van enthousiasme. Toch besluiten we het te doen. Tien minuten later wordt er opnieuw gebeld. Er is zojuist een plek gevonden op een zorgboerderij waar de jongen voor langere periode kan blijven. Enigszins opgelucht sluiten we het telefoongesprek af. Wat een drama om in deze tijd een passende plek te vinden voor een pleegkind!

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten