Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Feest

Feest

2 april 2020 om 12:30 door Hanneke 0 reacties

Afgelopen weekend was het feest: pleegzoon Rens werd negentien jaar. Omdat het coronavirus deze dagen de scepter zwaait, mag er geen bezoek komen. Desondanks maken we er wat leuks van.

De week voor zijn verjaardag zitten er dagelijks pakjes in de bus. Behoedzaam verstop ik de pakjes, want ik ken mijn makker: hij struint nog steeds het hele huis af op zoek naar de cadeaus voor zijn verjaardag.

Het feest start deze zaterdag om 11.00 uur. Een goede vriendin uit ons dorp, die normaal gesproken regelmatig langskomt en dingen onderneemt met Rens, staat enthousiast met haar mountainbike op de oprit klaar. Geen bezoek thuis betekent niet dat er niets ondernomen mag worden. Daarom haar plan om op deze verjaardag samen met Rens te gaan mountainbiken in het bos. Met gepaste afstand van minimaal anderhalve meter crosst het tweetal over de mountainbikeroute in het bos. Een actieve manier van verjaardag vieren, die wél mag.

De hele middag zit Rens daarna aan de telefoon. Zijn moeder belt. Ze mag niet komen, wat overigens ook niet kan omdat de taxi niet rijdt de komende tijd. Maar bellen mag natuurlijk wel. Daarna belt zijn broer. Hij woont in een zorginstelling en mag de deur niet uit, maar kan gelukkig nog bellen. En daarna bellen er nog meer mensen met de hartelijke felicitaties.

Rond 17.00 uur bellen we met de lokale shoarmazaak, de favoriete catering van Rens in ons dorp met wie hij ‘big friends’ is. Want eten bestellen mag wel. Kunnen ze een kapsalon klaarzetten? Groot formaat graag: friet, kip, saus in een bakje. “Geen probleem grote vriend, kom je het ophalen? Buiten wachten graag.”

Om 19.30 uur kan het feest weer verder. Het hele gezin zit klaar om via een videoverbinding Rens zijn verjaardag te vieren. Alle pleegbroers en -zussen die het huis uit zijn sluiten vanuit het hele land aan bij het gesprek. Op onze telefoon zien we allemaal enthousiaste gezichten. Zo zitten we toch allemaal rond de tafel om het feest te vieren, ieder met zijn eigen taartje en kopje koffie voor zich. Rens leest één voor één de kaarten voor die binnen zijn gekomen met de cadeautjes. Daarna worden de cadeautjes uitgepakt.

Om de haverklap ligt iedereen in een deuk: om videoverbindingen die blijven hangen, omdat iedereen door elkaar heen kletst en om ons als pleegouders, die de techniek en etiquette van het videobellen nog niet zo goed onder de knie hebben als de jongelui. Maar als we dit allemaal door hebben, loopt het gesprek goed. Zo is iedereen er toch bij op Rens z’n verjaardag. Na een halfuurtje haakt Rens af. De gesprekken gaan zijn pet te boven. Toch vond hij het erg leuk dat iedereen aandacht had voor zijn verjaardag.

De negentiende verjaardag van Rens wordt er één die de geschiedenis in gaat en die we niet snel zullen vergeten. Geen bezoek, toch veel aandacht en plezier!

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten