Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Tradities

Tradities

6 november 2018 om 10:00 door Hanneke 1 reactie

Het verbaast me altijd weer, de hang naar tradities. Toch blijkt elke keer weer hoe belangrijk het is voor kinderen. En zeker ook voor pleegkinderen.

Een paar weken geleden was ik er even klaar mee, al die tradities. Ik was wel weer eens toe aan wat anders. De druppel was de zondagavond-traditie van ons gezin: rijstepap als toetje. Dat wordt bij ons volgens traditie gegeten met kaneel, boter en basterdsuiker. Maar het klaarmaken van de rijstepap werd regelmatig een bende: de melk kookte over, je moet regelmatig roeren en zelfs dan brandt het aan. Ik vond het te veel gedoe en daarom had ik tegen onze pleegzoon van acht gezegd dat de rijst niet meer te koop was bij de supermarkt. Een leugentje om bestwil, maar dat was buiten onze pleegzoon gerekend.

Onze pleegzoon zit op volleybal. Tijdens een training ziet hij de eigenaar van de supermarkt in ons dorp op de tribune zitten. Hij bedenkt zich geen moment en stuift erheen. “Waarom verkoopt u geen rijstepap meer?”, werpt hij de verbaasde eigenaar voor de voeten. Met een verbaasde blik kijkt de eigenaar naar pleegvader, die iets verderop op de tribune zit. “Wat bedoelt hij precies met rijstepap?”

Pleegvader krimpt ineen omdat hij de bui al ziet hangen. Hoe red ik me hier uit, bedenkt hij terwijl hij uitlegt dat het gaat over rijstepap als dessert. Lachend antwoordt de supermarkteigenaar: “Dat hebben we nog wel, maar dit heet tegenwoordig dessertrijst.” Nu onze pleegzoon dit weet, kan ik er niet meer omheen: de traditie wordt weer opgepakt.

Dit is niet de enige traditie of gewoonte die we als gezin hebben. Wandelen op zondagmiddag in de winter met aansluitend warme chocomel, een bakje chips op zaterdagavond en stoofpeertjes op zondagavond in de herfst. En ieder jaar verstoppen we met Pasen paaseitjes bij het hunebed in het bos. De grap dat alle konijnen in het bos inmiddels dik zijn door de paaseitjes die we niet hebben gevonden, is inmiddels een traditie op zich.

Tradities geven rust, vertrouwen en veiligheid. De voorspelbaarheid van deze tradities zorgt ervoor dat kinderen weten waar ze aan toe zijn en dat is zeker voor pleegkinderen belangrijk. Daarom is het, ondanks dat je er zelf weleens helemaal zat van bent, belangrijk om vast te houden aan de tradities die je hebt als gezin. Onze eigen kinderen zijn inmiddels volwassen en wonen al jaren niet meer thuis. Maar als ik vraag wat ze willen eten als ze eens een weekend thuis zijn, hoor ik nog vaak stoofperen en rijstepap met kaneel, boter en basterdsuiker.

Reacties

  1. Klaartje Klaartje Schreef op 19 november 2018 om 09:25:35

    Inspirerend om te lezen!

Plaats een reactie

Sluiten