Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Onder bewind? Welke wind?

Onder bewind? Welke wind?

2 november 2018 om 10:00 door Hanneke 0 reacties

Over een half jaar wordt pleegzoon Richard achttien jaar. Volwassen worden betekent dat er een aantal dingen geregeld moet worden. Een zorgverzekering, toeslagen, misschien een rijbewijs? Hoogste tijd om dit af te spreken met zijn voogd.

Als de voogd de oprit op komt lopen, wil Richard net wegfietsen. Ze groeten elkaar enthousiast; Richard vindt het altijd leuk als zijn voogd komt. Vooral omdat hij dan mag benoemen waar hij het niet mee eens is: zakgeld, bedtijden of  een bankje in zijn slaapkamer om te chillen. Vaak gaat de voogd een rondje wandelen met Richard, zodat ze samen kunnen bespreken hoe het gaat. Daarna bespreken we dit. Vaak levert het zakgeldverhoging op.

Nu spreken ze af dat Richard over een uur terug is. Dat geeft mij en mijn man de kans om met de voogd thema’s als verlengde pleegzorg en het aanvragen van een mentor of onderbewindstelling te bespreken. We zijn het er al snel over eens dat het een mentor in dit geval weinig toevoegt: Richard blijft namelijk gewoon bij ons wonen en door verlengde pleegzorg zal er niet veel veranderen.

Onderbewindstelling is een ander verhaal. Richard heeft weinig tot geen zicht op zijn financiën. Op dit moment doet zijn pleegvader alles voor hem op dit gebied, maar wat als hij abonnementen gaat afsluiten na zijn 18e verjaardag? Of als hij andere schulden gaat maken, wie draait er dan op voor de kosten? We besluiten een onderbewindstelling aan te vragen. Dat houdt in dat een bewindvoerder verantwoordelijk wordt voor Richards financiën en toestemming moet geven voor bepaalde uitgaves en het afsluiten van abonnementen. Wij kunnen als pleegouders vrijwillig bewindvoerder worden. Mocht Richard gekke stappen maken op financieel gebied, dan kunnen wij dit terugdraaien.

Na een uur komt Richard met veel lawaai de keuken binnen. We leggen hem uit wat het plan is: zijn pleegvader blijft zijn financiën doen en bijvoorbeeld zijn buskaart betalen, maar in de toekomst gaat hij het allemaal zelf leren. We vertellen ook dat het door de rechter moet worden goedgekeurd.

Richard vindt het allemaal prima. Zijn pleegvader doet het nu namelijk ook goed. Alleen die naam, onder bewind, dat is lastig: “Onder bewind stellen? Ik weet wel wat een wind laten is”, grapt Richard: “Zal ik dat aan de rechter vertellen?” “Prima”, lacht de voogd: “Als dit een zitting wordt bij de rechtbank, mag jij dat aan de rechter vertellen!”

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten