Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Gewoon van de straat geplukt

Gewoon van de straat geplukt

1 november 2018 om 10:00 door Hanneke 0 reacties

Pleegzoon Richard is 17 is onafscheidelijk van zijn telefoon. Dat was al jaren zo, maar de laatste tijd is het nog erger geworden: avond aan avond ligt hij op bed met zijn telefoon.

Op een avond ga ik naar hem toe en zie ik dat hij ligt te kletsen met een blond meisje. “Wie is dat, met wie je al die tijd ligt te kletsen?”, vraag ik hem. Giechelend en met rode wangen laat Richard me zijn mobiel zien. Een leuk meisje met lang blond haar kijkt me verlegen aan. We stellen ons aan elkaar voor, ze heet Karlijn. Ik zeg haar dat ze van harte welkom is en dat ze snel een keer langs moet komen.

“Hoe kom je aan dat leuke meisje?”, vraag ik later aan Richard. “Gewoon, van de straat”, antwoordt hij. “Hoe bedoel je, van de straat?” “Ze fietste voor me en had een flink tempo. Ik haalde haar in en maakte een praatje over haar fiets. En zo is het gekomen.”

De zaterdag erna heeft Richard weer zijn mond vol over Karlijn. “Waarom vraag je niet of ze langskomt”, stel ik voor. “Haal maar wat lekkers te drinken en wat chips op.” Dit hoef ik maar één keer te zeggen: als een raket gaat hij naar supermarkt om dit advies op te volgen. Samen met zijn pleegvader sjouwt Richard daarna met veel moeite een tweepersoonsbankje de trap af om in de kamer naast de woonkamer een heuse bioscoop te bouwen. Een uur later is Karlijn er. Een leuke meid die graag over zichzelf, haar familie en opleiding vertelt: “Ik kan het je wel even laten zien,” zegt ze. Daar komt haar laptop uit haar tas. Vol bewondering laten we ons meenemen in de foto’s over haar creatieve mbo-opleiding. Hierna settelt het stel zich op het bankje voor de tv. Met een schuin oog zie ik het stel op de bank hangen. Om kwart over negen staat Karlijn op. Ze maakt aanstalten om de bus weer te pakken omdat ze om tien uur thuis moet zijn.

Als Richard terugkomt van de bushalte nadat hij haar heeft weggebracht, geven we hem een groot compliment: “Wat een leuke meid heb jij van de straat geplukt!” Richard straalt van oor tot oor. “Ze vond jullie leuk”, antwoordt Richard. “En volgende week ga ik bij haar ouders kennis maken.”

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten