Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Achttien jaar, en dan?

Achttien jaar, en dan?

27 juli 2017 om 09:00 door Hanneke 1 reactie

In augustus 2015 werd onze pleegdochter Roos achttien jaar. Een mooi moment, maar ook een moeilijk moment: na bijna achttien jaar stopte de pleegzorg. Als pleegouders hadden wij het gevoel dat ze nog lang niet zelfstandig kon wonen. Roos was al eens in behandeling geweest in verband met depressieve periodes. Daarom besloten we verlengde pleegzorg aan te vragen.

Het aanvragen van verlengde pleegzorg viel nog niet mee; eigenlijk wist niemand hoe het werkte. De pleegzorgwerker zei dat het weinig zin had, omdat het maximaal drie maanden zou gelden. Maar vlak voor Roos’ verjaardag kregen we een andere pleegzorgwerker die zei dat het wel kon.

De aanvraag werd ingediend bij de gemeente met een voorstel om een maatje aan te stellen, met wie ze dingen kon overleggen. We hebben er een brief bij gedaan dat het niet om het geld ging, maar dat begeleiding nog wel nodig was. Desnoods zonder pleegzorgvergoeding.

De gemeente zag geen noodzaak voor verlengde pleegzorg. Vanaf haar achttiende kreeg Roos studiefinanciering en dat was voldoende om de pleegzorgvergoeding te vervangen. Verdere zorg moest ze net als iedereen via het reguliere circuit aanvragen. Verlenging van psychologische hulp kon volgens de gemeente wél, omdat de behandeling gestart was voor haar achttiende.

Leerplichtambtenaar
Twee maanden na haar achttiende verjaardag ging het helemaal mis op school. Roos had een onvoldoende op haar stage van het mbo. Ze stopte met haar stage en na de kerstvakantie is ze helemaal gestopt met haar opleiding. Direct hing een leerplichtambtenaar aan de telefoon. Roos had geen startkwalificatie om van school af te mogen.

Roos zat ondertussen flink in de put. School adviseerde haar om psychologische hulp te zoeken. Psychologische hulp zou vergoed worden, dus is ze hiermee gestart. Een paar maanden later kreeg ze een nota van 1800 euro van de GGZ: de vergoeding gold alleen als de behandeling voortgezet werd bij dezelfde instelling als waar ze eerder geweest was. Roos moest de nota zelf betalen, omdat het niet binnen haar zorgverzekering viel: als student was ze minimaal verzekerd. Ook de gemeente kon hier niets in betekenen, ondanks de toezegging dat hulp vergoed zou worden.

In die tijd is er ook iemand van het CJG geweest. Hij wist echt niet wat pleegzorg was en wat hij met de situatie aan moest. Roos moest niks hebben van deze gesprekken en heeft hem de keer daarna zelf afgebeld.

In een paar maanden tijd veranderde de pleegzorgsituatie die achttien jaar goed gewerkt had, naar een situatie waarin mijn pleegdochter een depressieve schoolverlater was, zonder inkomen en met schulden. Dit had niet allemaal voorkomen kunnen worden, maar goede begeleiding en informatie zouden heel veel gescheeld hebben. Roos woonde nog in ons pleeggezin, maar wat was er gebeurd als ze al op zichzelf gewoond had?

Donkere wolk
Ik heb de GGZ gevraagd om jongeren voortaan te informeren hoe ze verzekerd zijn om zo te voorkomen dat ze hoge rekeningen krijgen die ze zelf moeten betalen. Ze vonden dat ik gelijk had en dat zij in gebreke gebleven waren en daarom is de nota kwijtgescholden. Roos moest alleen haar eigen risico betalen.

Roos heeft een baantje gevonden en vlak voor haar negentiende is ze opnieuw gestart met een opleiding. Inmiddels is ze bijna twintig en heeft ze het eerste jaar van haar opleiding gehaald. Maar toen ik laatst opperde of het niet eens tijd werd om op kamers te gaan, raakte ze compleet in paniek. Het huis uit moeten hangt als een donkere wolk boven haar. Hoe het verder gaat weet ik niet, maar ik zie haar het komende jaar nog niet uitvliegen.

Ik heb gemerkt dat juist deze kinderen nog lang niet zelfstandig zijn als ze achttien worden. Ze hebben een veilig gezin nodig en daarbij veel begeleiding. Het zou voor hen een ramp zijn wanneer ze uit het pleeggezin gezet zouden worden. Ik zou dus heel hard willen pleiten voor verlenging van pleegzorg naar minstens 21 jaar!

Reacties

  1. wiel peeters wiel peeters Schreef op 28 februari 2019 om 14:24:26

    We herkennen deze situatie. Onze dochter (pleegdochter) is nu 21 en heeft inmiddels HBO afgerond. Wat zijn we daar trots op. Nu is ze net een paar weken bezig met een baan; ze wil geld verdienen (sparen) en zsm verder studeren met een pre-master en vervolgens een master doen. We gaan haar daar in steunen. We hebben bewust geen verlengde pleegzorg aangevraagd omdat we al eerder de voogdij hadden.
    Het hoeft geen betoog dat ze, alhoewel met beurs, flink gesponsord is; dat deden we met onze zoon trouwens ook. Zelf had ik mijn HBO met 23 en ging toen voor me zelf. Dat was al een forse klus. Kinderen van 18 zijn niet zelfstandig en hebben gewoon het thuisfront nodig; dat zou de standaard ook moeten zijn. Ja, verlengde pleegzorg voor alle pleegkinderen, tenzij.

Plaats een reactie

Sluiten