Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Een eerste vakantiebaantje

Een eerste vakantiebaantje

17 juli 2017 om 10:00 door Hanneke 1 reactie

Mijn pleegzoon Niels is deze zomer oud genoeg voor zijn eerste vakantiebaantje. Samen gaan we op zoek, maar een baantje vinden blijkt nog niet zo makkelijk.

De stagebegeleider van Niels opperde laatst: “Zeg Niels, je bent nu 16 jaar. Heb jij eigenlijk al een vakantiebaantje voor de zomervakantie?” Niels benoemde deze vraag ‘s middags tijdens de thee. Andere jaren ging Niels altijd een paar dagen per week naar de zorgboerderij in de vakantie. Maar een vakantiebaantje is misschien op dit moment wel een optie: weer een stapje richting zelfstandigheid. We nemen de mogelijkheden door: een krantenwijk, vakken vullen, bessen plukken. Hierbij put ik uit ervaringen met onze eigen kinderen. Ik bel naar een bessenboer in de buurt en leg hem de vraag voor. Als we snel komen, antwoordt hij, kan Niels zich nog inschrijven.

Die middag stappen we op de fiets. Niels ziet er netjes uit. Geen gaten in zijn broek en zijn haar strak in de gel.  Het is twaalf kilometer fietsen naar de bessenboer. “Dan weet je direct de weg”, was mijn argument om te gaan fietsen. Onderweg kan ik het niet laten om nog wat sollicitatietips door te spreken, bijvoorbeeld dat je als bessenplukker geen bessen mag opeten of wegschieten. En dat een baas vaak allergisch is voor jongeren met een mobiel.

Bij de bessenboer aangekomen krijgt Niels een inschrijfformulier in zijn handen gedrukt. Oei, hier was ik al bang voor. Schrijven is niet de sterkste kant van Niels. Op een kladje hadden we thuis alles al opgeschreven. Niels doet enorm zijn best om alles netjes over te schrijven. Met koeienletters begint hij met zijn naam. De bovenste regel is nét groot genoeg voor zijn voor- en achternaam. Daarna volgen nog allemaal ingewikkelde dingen als een adres en een bankrekeningnummer.

Om de boel wat af te leiden, doe ik ondertussen boodschappen in de landwinkel van dit bedrijf. Ik leg een krop sla, een komkommer en een potje jam in mijn rieten mandje. Terwijl ik afreken maak ik luchtig een praatje. Met een schuin oog kijk ik of Niels al klaar is. Hij levert het formulier in. De mevrouw bekijkt het en vraagt bij diverse dingen wát er precies staat. Tja, ze moet het invoeren voor de Belastingdienst en dan moeten de getallen wel kloppen. Waar we niet aan gedacht hebben is een kopie van Niels zijn ID-kaart. Ik beloof dat die er zo snel mogelijk aankomt.

Opgelucht zitten we even later weer op de fiets en we bespreken de sollicitatie na. Weer een ervaring rijker. Ik ben razend benieuwd of Niels deze zomer bessen gaat plukken….

Reacties

  1. D.C. Verheek Vonk D.C. Verheek Vonk Schreef op 1 november 2017 om 11:40:53

    En? Ben benieuwd of het gelukt is?

    mvg,
    Diantha

Plaats een reactie

Sluiten