Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Werken aan een broederband

Werken aan een broederband

29 maart 2017 om 11:50 door Hanneke 0 reacties

Mijn pleegzoon Niels heeft het fietsvirus te pakken. Na weken van voorbereiding fietst hij met zijn pleegbroer een toertocht van 90 kilometer op de racefiets. ‘Werken aan een broederband’, noemt hij het.

Niels, onze pleegzoon van zestien, loopt stage op de ZMLK-school. Elke dinsdag reist hij dertig kilometer met de bus naar fietsenmaker Wietse, waar hij het vak fietstechniek leert. Zijn taken bestaan uit banden plakken, fietsen oppoetsen en fietsen winkelklaar maken.

De fietsenwinkel waar Niels stage loopt, organiseert een fietstoertocht op een zondag in maart. Fietsenmaker Wietse maakt Niels enthousiast voor de toertocht van 90 kilometer. Leuk idee, maar Niels heeft nog nooit één meter op een racefiets gereden. Maar wat je niet kan, kan je leren. Dus krijgt Niels een racefiets mee naar huis om te trainen. Niels heeft normaal gesproken moeite om zijn aandacht ergens langer dan twee minuten bij te houden; laat staan de motivatie om uren achter elkaar te fietsen. De eerste 30 kilometer zijn een makkie, maar 90 kilometer is andere koek. Niels krijgt zijn oudste pleegbroer, een fanatiek wielrenner, zo gek om met hem mee te fietsen. Wel op voorwaarde dat hij vooraf hard gaat trainen. Al weken leeft Niels toe naar de toertocht en houdt hij zijn broer nauwgezet op de hoogte van zijn trainingen.

Op zondagochtend rijden we in alle vroegte naar de start. Twee snelle racefietsen prijken achter op de auto en op de achterbank zitten twee mannen in strakke fietspakken. Vóór vertrek moeten we de ruiten van de auto krabben. Het is ijskoud. Een dichte mist hangt boven de weilanden die we passeren. Ik zet het tweetal af bij een sporthal, waar meerdere fietsers komen aangefietst. Ze hebben hetzelfde idee opgevat. ‘Hoe haalt iemand het in zijn hoofd om op dit tijdstip 90 kilometer te gaan fietsen?’ bedenk ik me. Maar ik wil de moraal niet bederven en wens hen veel plezier en succes. Ik ben benieuwd of Niels het volhoudt in de kou.

Terwijl ik thuis aan een kopje koffie zit, worden de eerste stoere foto’s geappt. Beide mannen zitten achter een kop koffie met een dik stuk appelgebak voorzien van slagroom. Ondertitel is: ‘wie hard fietst, moet goed eten.’ Als ik de mannen begin van de middag ophaal, doen ze zich te goed aan krentenbollen en bananen. Met rode, bezwete gezichten en stoere verhalen. Ja, het was koud, maar als je hard fietst krijg je het vanzelf warm. En of het ver was? Niels moest constant afgeremd worden omdat het hem niet hard genoeg ging.

Niels heeft een topochtend gehad. Wat niemand een paar weken geleden voor mogelijk hield, heeft hij vanmorgen voor elkaar gekregen. Zonder klagen heeft hij het gepresteerd om de 90 kilometer te fietsen, gestimuleerd en gecoacht door zijn pleegbroer. Ik ben trots op deze mannen. Ze hebben 90 kilometer hard gewerkt aan hun broederband.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten