Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Nooit saai

Nooit saai

20 februari 2017 om 10:33 door Hanneke 0 reacties

We zitten met zijn vieren aan de prei-ovenschotel. Een favoriet bij onze pleegzoon van 15 en zijn pleegzus van 19. ‘Wie heeft er nog wat beleefd vandaag?’ is de standaardvraag tijdens de avondmaaltijd.

‘Nou, ik wel’, zegt pleegzoon Niels. Hij zit op de ZMLK-school en heeft op donderdagochtend koken. Vandaag staat hij achter de pitten en heeft gehaktballen gedraaid. Nadat ze gebakken zijn in de juspan, gooit Niels er een kopje water bij. Goed voor de jus. Zo staat het op het recept, dat van picto’s voorzien is. Een heerlijke geur hangt in de keuken van school.

Terwijl Niels het water in de juspan laat lopen, ontwikkelt zich een grote hoeveelheid stoom. Zoveel dat het brandalarm zich in no time laat horen. Een angstaanjagend lawaai gaat door merg en been. Alle leerlingen van de onderbouw worden naar buiten geloodst onder het bewind van de BHV’er van de school. Op een centrale plek verzamelen ze zich. De bovenbouw, die boven in het schoolgebouw zit, weet het al. Het is door de gehaktballen van Niels. Ze maken zich niet druk, maar de groep verzamelt zich wel op het balkon. Met grote belangstelling kijken ze naar alle kleintjes van de onderbouw die zich hebben verzameld vóór de school.

Daar klinkt de loeiende sirene van de brandweerauto. ‘Laten we niet hopen dat dit voor ons is’, zucht juf. Ze staat naast Niels op het balkon. Wel dus. De brandweerauto met zwaailicht stopt voor de school en zeven brandweermannen in pak springen gehaast uit de auto, klaar om een grote brand te blussen. De kinderen van de onderbouw kunnen hen haarfijn uitleggen wat er aan de hand is: loos alarm.

Het lijkt erop dat de brandweer voor niets is gekomen, maar de kinderen van de onderbouw grijpen hun kans. Dit is een prachtige gelegenheid om een brandweerauto van binnen te bekijken. In groepjes stappen ze in de enorme  auto en kijken hun ogen uit.

Niels vertelt het verhaal alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat hij de hele school op stelten gezet heeft. Gewoon een dag uit het leven van Niels. Met onze pleegzoon is er geen saaie dag te bedenken.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten