Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Een heel dorp om een pleegkind op te voeden

Een heel dorp om een pleegkind op te voeden

30 januari 2017 om 16:35 door Hanneke 0 reacties

 ‘Je hebt een heel dorp nodig om een kind op te voeden’ is een bekend Afrikaans spreekwoord. Ik zou er in mijn geval van willen maken: ‘Je hebt een heel dorp nodig om een pleegkind op te voeden.’ Dagelijks ervaar ik dit. Gelukkig woon ik in zo’n dorp waar mensen zich niet alleen bekommeren om zichzelf. Ze bekommeren zich ook om mijn pleegkind.

Maandagavond is het gezamenlijke avondje uit voor mij en pleegzoon Niels. Niels is ons vijfde kind en ons tweede pleegkind. Op maandagavond zwemmen we bij de plaatselijke zwemvereniging. Omdat ons dorp geen overdekt zwembad heeft, wijken we in de wintermaanden uit naar een ander dorp. Dit betekent dat we eerst een kwartier met de auto moeten rijden. Altijd weer een mooie gelegenheid om het een en ander met hem te bespreken. Normaal gesproken loopt Niels weg als ik hem ergens op aanspreek, maar tijdens een autoritje kan dit niet. Geen ontsnapping mogelijk. De boodschap komt altijd aan.

Niels is bijna zestien, maar zwemt in de groep met basisschoolkinderen. Hierbij voelt hij zich beter op zijn gemak. Ook begrijpt hij de instructies die aan deze groep worden gegeven beter. Voor hem is er een personal trainer. Zo’n leuke jongvolwassen knul die hem allerlei opdrachten geeft. Ik zie hoe Niels alle opdrachten uitvoert: baantjes borstcrawl, onderwater zwemmen en zwemmen aan een elastiek. De trainer zorgt ervoor dat Niels kapot is na drie kwartier zwemtraining. Ondertussen zwem ik in de buitenste baan mijn baantjes; een baan speciaal voor ouders die anders toch moeten wachten. Ik zie van achter de rood-witgekleurde ballenlijn de interactie tussen de trainer en Niels. Niels probeert steeds middels een lange discussie de opdrachten wat eenvoudiger te maken. Ik doe mijn best om me nergens mee te bemoeien.

Het is kwart voor zeven. We gaan samen nog even heerlijk bubbelen in het warme bad naast het wedstrijdbad. Een verwenmomentje na een zware training. De trainer loopt nog even langs. Hij steekt zijn duim omhoog: ‘Goed gedaan Niels!’ Wat heerlijk dat zulke jongvolwassenen het mooiste voorbeeld geven aan mijn pleegkind.  Een van de vele mensen in mijn dorp die helpen om mijn pleegkind op te voeden.

Reacties

Plaats een reactie

Sluiten