Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

De individuele studietoeslag

De individuele studietoeslag

7 december 2020 om 12:00 door Ingrid 1 reactie

Sinds enkele jaren loopt pleegzorg door na de 18de verjaardag van je pleegkind. Vaak zitten pleegkinderen na hun 18de verjaardag nog op school of volgen ze een studie. Veel jongeren van 18 jaar en ouder hebben naast hun opleiding een bijbaan. Pleegjongeren die door een structurele medische beperking tijdens de studie geen bijbaan kunnen hebben, kunnen bij de gemeente aankloppen voor een individuele studietoeslag. Deze individuele studietoeslag is een financieel steuntje in de rug bij het afmaken van de studie. 

studietoeslag.jpgOp dit moment heeft iedere gemeente daarvoor een eigen regeling, maar vanaf 1 januari 2021 komt er een landelijke regeling. De gemeente blijft de regeling wel uitvoeren. De verwachting is dat de individuele studietoeslag dan ongeveer €300 per maand zal worden.

De individuele studietoeslag in het kort:

 • De individuele studietoeslag is voor een student vanaf 18 jaar die structureel niet in staat is een bijbaan te hebben naast zijn/haar studie.
 • De aanvraag moet worden gedaan bij de gemeente waar de student woont.
 • Hij of zij ontvangt studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren.
 • Hij of zij heeft geen recht op een Wajonguitkering.
 • De gemeente vraagt / onderzoekt of de student door een beperking recht heeft op de uitkering, tenzij al duidelijk is dat dit recht bestaat.
 • De student informeert de gemeente over alles wat van belang kan zijn voor het recht op de studietoeslag (zoals inkomen).
 • Als de student stage loopt voor zijn studie blijft het recht op studietoeslag bestaan. Deze kan wel verminderd worden als de stagevergoeding boven een bepaald bedrag - ongeveer €180 - uitkomt.
 • Te veel ontvangen studietoeslag kan worden teruggevorderd, geef wijzigingen dus op tijd door.

Tot 1 januari 2021 kunnen de bedragen en voorwaarden per gemeente verschillen en vindt er mogelijk ook een vermogenstoets plaats.

Reacties

 1. Loes Loes Schreef op 16 december 2020 om 18:23:07

  Er komt wel een keuring aan te pas. Gisteren met onze 18 jarige naar toe geweest. Vandaag veel informatie toegestuurd over haar aandoening. Nu afwachten.

Plaats een reactie

Sluiten