Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

Pleegkinderen en studiefinanciering

Pleegkinderen en studiefinanciering

27 mei 2020 om 16:38 door Sanne 8 reacties

Gaat je pleegkind vanaf september 2020 studeren? Lees hier hoe het dan zit met studiefinanciering.

Mbo en 18+?

mbo18.png

Gaat je pleegkind na de zomer naar het mbo en is je pleegkind achttien jaar? Dan komt hij of zij in aanmerking voor studiefinanciering. Deze bestaat uit een basisbeurs en mogelijk een aanvullende beurs en/of lening. De meest actuele bedragen vind je hier.

De hoogte van de basisbeurs wordt bepaald door een thuiswonende of uitwonende situatie. Pleegkinderen die bij pleegouders of op kamers wonen zijn uitwonende studenten. De aanvullende beurs wordt gegeven als de ouders niet (voldoende) kunnen bijdragen in de kosten en/of geen gezag hebben over hun kind. De hoogte van deze aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van de ouders.

 

Hbo of universiteit?

hbo_uni2.pngGaat je pleegkind naar het hbo of een universiteit? Ook dan kan hij of zij studiefinanciering krijgen. Dit is meestal in de vorm van een lening, die je pleegkind terugbetaalt na afloop van de studie. Het studentenreisproduct en de aanvullende beurs worden een gift als je pleegkind binnen tien jaar een diploma behaalt.

Van ouders wordt verwacht dat zij bijdragen in de studiekosten. Als ze dat niet (voldoende) kunnen, kan de student een aanvullende beurs krijgen. Bij het hbo en universiteit is er geen basisbeurs meer en er is dan ook geen verschil meer in thuis of uitwonende studenten.

Ouder(s) willen niet meewerken of gegevens zijn onbekend?

Weet je pleegkind niet waar zijn of haar ouders zijn? Of is er sprake van een conflict? Dan kan je pleegkind een verzoek doen om het inkomen van de ouders buiten beschouwing te laten.

Studentenreisproduct

Het studentenreisproduct is een onderdeel van de studiefinanciering. Studenten aan mbo (ook als ze jonger dan 18 zijn), hbo en universiteit hebben recht op een studentenreisproduct. Hiermee kan je pleegkind gratis of met korting reizen.

Studiefinanciering als prestatiebeurs

De verschillende beurzen; basisbeurs (mbo), aanvullende beurs (mbo, hbo, universiteit) en studentenreisproduct (mbo, hbo en universiteit) zijn niet meteen een gift. Je pleegkind moet daarvoor eerst zijn/haar diploma halen. Over het algemeen geldt dat dit diploma binnen 10 jaar behaald moet worden. Details en uitzonderingen zijn te vinden op de website van DUO.


Vmbo, havo of vwo en 18+?

scholieren.pngZit je pleegkind op de middelbare school en wordt hij of zij achttien jaar? Dan kan je pleegkind een tegemoetkoming scholieren ontvangen. Je pleegkind is voor deze regeling een uitwonende scholier. Hij of zij kan dit aanvragen met een uitwonende verklaring. Dit kan met DigiD worden aangevraagd bij het aanvragen van de tegemoetkoming.

Let op! Ben je als pleegouder ook pleegoudervoogd van je pleegkind? Dan kan je pleegkind niet worden aangemerkt als uitwonend. Dit komt omdat de tegemoetkoming scholieren vanuit een andere wet wordt geregeld dan de studiefinanciering. Bij de tegemoetkoming geldt het adres van de wettelijke vertegenwoordiger in plaats van de juridische ouder. Pleegkinderen die op hetzelfde adres staan ingeschreven als hun pleegoudervoogd zijn dus thuiswonend.

Oneerlijk

De NVP is van mening dat het onderscheid tussen pleegkinderen van pleegouders met en zonder pleegoudervoogdij niet eerlijk is. Het feit dat dit onderscheid bij studiefinanciering niet zo is, versterkt dat. Wij zijn bezig dit aan te kaarten bij de betreffende instanties. We hopen dat hiervoor een oplossing wordt gevonden.

Aanvragen bij DUO

Een aanvraag voor studiefinanciering (en/of het studentenreisproduct) of tegemoetkoming scholieren moet in principe drie maanden van te voren gedaan worden. Om de aanvraag bij DUO te kunnen doen, is er eerst een DigiD nodig. Als je pleegkind nog niet in het bezit is van een DigiD is het belangrijk dat eerst te regelen.

Voor de aanvraag van het studentenreisproduct heeft je pleegkind een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Heb je deze nog niet? Dan moet deze moet eerst aangevraagd worden als je pleegkind wil gaan reizen met het studentenreisproduct.

Reacties

 1. Postma Postma Schreef op 31 mei 2020 om 14:22:41

  Wij zijn pleegouders, dus dan kan onze (pleeg) zoon als hij 18 is
  Uitsonend studiefinanciering aanvragen
  Maar er staat ook als je niet bij je wettelijke ouders woont ( en wij hebben pleegoudervoogdij)
  Dan kun je niet uitwonend aanvragen.
  Dit is wel verwarrend

  Wat kan onze (pleeg) zoon nu aanvragen?

 2. Ingrid Ingrid Schreef op 4 juni 2020 om 10:47:38

  De onduidelijkheid komt omdat er bij verschillende opleidingen andere financieringen horen.

  Als jullie pleegzoon op zijn 18de nog naar VMBO, HAVO of VWO gaat wordt hij als thuis wonend beschouwd omdat jullie de pleegoudervoogdij hadden in het laatste kwartaal voor zijn 18de verjaardag.

  Als hij naar het MBO gaat wordt hij wel als uitwonend beschouwd, en kan hij dus een basisbeurs voor uitwonenden aanvragen.

  Voor studenten aan HBO of universiteit maakt het voor de studiefinanciering niet uit of ze uit- of thuiswonend zijn.

  Als je het fijn vindt om een specifiek antwoord te krijgen voor jullie situatie, kun je contact opnemen met de helpdesk.

 3. Saskia Müller Saskia Müller Schreef op 30 juni 2020 om 14:24:16

  Er is natuurlijk studiefinanciering voor iedereen, dus ook voor pleegkinderen. Een aanvullende beurs is er als de wettelijke ouder een laag inkomen heeft. Bestaat dat recht ook als daarnaast

  • een pleegvergoeding wordt ontvangen
  • de student nog thuiswonend is
  • een HBO of WO opleiding volgt?

  groet
  SM

 4. Sanne Dekkers Sanne Dekkers Schreef op 30 juni 2020 om 15:24:49

  Hoi Saskia Müller,

  Ja, de pleegvergoeding is geen inkomen. Bij HBO en WO wordt er geen verschil meer gemaakt in uit of thuiswonende studenten. Een aanvullende beurs is er dus ook voor HBO en WO studenten. Heb je (specifiek) vragen over jouw situatie, neem dan contact met ons op!

 5. Carlie van helden Carlie van helden Schreef op 14 augustus 2020 om 01:15:19

  Wij hebben de pleegoudervoogdij over een 16 jarige. Hij gaat een HBO studie doen en wil eventueel op kamers. Hebben wij dan nog recht op pleegzorg vergoeding? Wij betalen alle kosten.

 6. Ingrid Paulussen (helpdesk NVP) Ingrid Paulussen (helpdesk NVP) Schreef op 14 augustus 2020 om 11:55:05

  Beste Carlie,

  Ik heb je vraag per e-mail beantwoord.

  Met vriendelijke groet, Ingrid

 7. Diana Peters Diana Peters Schreef op 3 september 2020 om 12:23:22

  Als er sprake is van pleegoudervoogdij.. wordt er dan gekeken naar het inkomen van de pleegoudervoogd voor een aanvullende beurs?

 8. Ingrid Paulussen (helpdesk NVP) Ingrid Paulussen (helpdesk NVP) Schreef op 24 september 2020 om 09:44:21

  Beste Diana,

  Voor het vaststellen van de hoogte van de aanvullende beurs wordt er gekeken naar het inkomen van de juridische ouders. Als pleegoudervoogd ben je wel de wettelijk vertegenwoordiger van je pleegkind, maar niet de juridische ouder. Jouw inkomen blijft buiten beschouwing.

Plaats een reactie

Sluiten