Ons telefoonnummer: Contact en helpdesk: 030-293 1500 Ons e-mailadres: info@denvp.nl

In gesprek met pleegouders, ouders, jeugdbeschermers en pleegzorgbegeleiders

Gesprekken tussen pleegouders, ouders, jeugdbeschermers en pleegzorgbegeleiders

'Waarom doe ik wat ik doe?'
Als pleegouder heb je te maken met ouders, je pleegzorgbegeleider en met jeugdbeschermers. Een goede samenwerking met ouders, de jeugdbeschermer en pleegzorgbegeleider is onmisbaar voor een goede pleegzorgplaatsing. Maar die samenwerking blijkt in de praktijk best lastig en het is niet altijd duidelijk waarom iemand iets doet. Om meer duidelijkheid bij de partijen te krijgen, organiseert de NVP gesprekken met als titel: ‘Waarom doe ik wat ik doe?’ Het doel van het gesprek is om meer begrip voor elkaar te krijgen, zodat iedereen die samenwerkt voor een pleegkind het beste voor een pleegkind kan bereiken.

Samenwerken
Tijdens het gesprek onderzoeken pleegouders, ouders, jeugdbeschermers en pleegzorgbegeleiders samen wat nodig is om goed samen te werken. Vragen die centraal staan zijn: waarom doe ik wat ik doe vanuit mijn positie? Waarom maak ik bepaalde keuzes als het gaat om een pleegkind? Waar heb ik behoefte aan in de samenwerking en wat kan ik zelf doen om die samenwerking te verbeteren?

De gesprekken worden geleid door twee ervaren en neutrale gespreksleiders. Aan het einde van het gesprek weten alle partijen hoe de ander zijn positie ziet en weten ze van elkaar wat nodig is om een pleegkind het beste te bieden, zodat je met de opgedane inzichten weer verder kunt. Je gaat in gesprek over je eigen ervaring in de samenwerking, er wordt dus niet één bepaalde casus uitgelicht. Ook proberen we ervoor te zorgen dat je niet in gesprek gaat met jouw eigen pleegzorgbegeleider of jeugdbeschermer.

Waarom dit gesprek?
Van alle gesprekken worden (anoniem) de belangrijkst punten over de samenwerking vastgelegd. Die uitkomsten delen we met jeugdbeschermers, pleegzorgorganisaties, ouders en pleegouders. Door meer begrip voor elkaar te krijgen, hopen we dat pleegouders de zorg voor een pleegkind beter kunnen volhouden en langer pleegouder willen blijven. Maar ook dat pleegzorgprofessionals meer inzicht krijgen in wat er nodig is in de zorg en begeleiding van een pleegkind.

Het einde van het pleegouderschap heeft vaak te maken met de afhankelijkheid van een jeugdbeschermer, blijkt uit onderzoek. Ook de samenwerking met de pleegzorgbegeleider levert soms spanningen op die ertoe kunnen leiden dat pleegouders stoppen. Meer begrip en een betere verhouding tussen de partijen helpt bij het oplossen van dit probleem.

Meer informatie

Wil je een gesprek tussen pleegouders, pleegzorgbegeleiders en jeugdbeschermers organiseren of wil je meer weten over de gesprekken of het verslag? Neem dan contact op met Jorien Kruijswijk Jansen via jkruijswijkjansen@denvp.nl.

Verslag en adviezen

Van de drie gesprekken die we in december 2017 en januari 2018 organiseerden, is een verslag gemaakt met acht adviezen om de samenwerking tussen de partijen te verbeteren. Het verslag is hieronder te downloaden. 

Geplande dialogen

Terug

Sluiten